Biserica Iancu Vechi - Matasari

De la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari a plecat luni, 14 martie 2022, un transport umanitar către Ucraina. Ajutoarele au fost colectate în cadrul campaniei „Ajutor pentru Ucraina!”, inițiată la începutul lunii martie, desfă­șurată în parteneriat cu Federația Asociațiilor Vânătorești din România (FeAV), Fundația NORDIS și un lanț farmaceutic din București. Campania este susținută de Sectorul social-filantropic al Episcopiei Tulcii. Produsele colectate au fost transportate catre Ismail și alte localități din regiunea Odesa.

În primele 10 zile, campaniei umanitare i s-au alăturat parohii și socie­tăți comerciale din sectorul 2 al Capitalei, precum și colegii naționale și școli gimnaziale din zona Piața Iancului. În mod voluntar, elevii de la Școala Gimnazială Nr. 56 s-au implicat direct în aceste zile în pregătirea primului transport umanitar prin sortarea și împachetarea produselor în cutii, etichetate atent pentru o mai bună organizare și depozitare.

Printre voluntarii care au încărcat luni ajutoarele s-au numărat, alături de membrii Consiliului parohial, și elevi voluntari de la Seminarul Teologic Ortodox din Bucu­rești. De asemenea, au fost prezenți părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele Mihai Cris­tian Popescu, protopop al Protoieriei Sector 2 Capitală; repre­zentanți ai Federației Asocia­țiilor Vânăto­rești din România și ai Fundației NORDIS. „Campania umanitară «Ajutor pentru Ucraina!» a prins contur.

După 10 zile peste 3,5 tone de produse alimentare la care se adaugă saci de dormit, produse pentru copii, pături, medicamente și altele vor fi transportate până la Ismail și Odesa, prin implicarea preoților orto­docși români din Episcopia Basarabiei de Sud. Vor fi distribuite familiilor sinistrate, inclusiv etnicilor români. În cele 10 zile de la debutul campaniei au fost colectate peste 1.000 de conserve de carne, 1.000 de conserve de pește și 1.000 de conserve de legume, la care se adaugă cantități importante de ulei, zahăr, făină și alte produse neperisabile. Au fost colectate peste 50 de pături și peste 100 de saci de dormit, toate noi. În urmă cu două zile am primit și vizita unei delegații a comunității ucrainene din Bucu­reș­ti, care a mulțumit parohiei noastre pentru inițiativă. Desigur, și această comunitate a venit cu o cantitate importantă de produse alimentare. Federația Asocia­țiilor Vână­torești din România a asigurat transportul până la graniță, iar de acolo au fost ajutați de colegii lor din Ucraina. Acolo toate produsele vor fi distribuite de preoții ortodocși români, iar medicamentele vor fi oferite unităților spitalicești”, a declarat părintele paroh Constantin Stoica.

De asemenea, în cadrul campaniei au fost colectate și o cantitate importantă de medicamente, precum antibiotice, hemostatice și analgezice, dar și echipamente medicale și produse de prim ajutor.
 Campaniei umanitare i s-a alăturat și comunitatea ucraineană ortodoxă din București, păstorită de părintele Vladimir Clement Malcovici de la Parohia ortodoxă ucraineană „Sfântul Ierarh Petru Movilă”, care aparține de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.

Valoarea acestui transport uma­nitar este de aproximativ 50.000 de lei.

sursa: https://ziarullumina.ro/filantropie, Andrei Butu

Sursa: Trinitas TV https://www.trinitas.tv/parohia-iancu-vechi-matasari-a-trimis-primul-transport-cu-ajutoare-pentru-ucraina

Serviciul social al Parohiei Iancu Vechi-Matasari

Coordonator campanie,

Diac. Marius OBLU

Galerie imagini