Biserica Iancu Vechi - Matasari
Sfantul Mare Mucenic Eustatiu

Sfantul Mare Mucenic Eustatiu a fost un vestit commandant in armata imparatului roman Traian (98-117), care inainte de a se converti la credinta in Hristos se numea Plachida.

Sfantul Mare Mucenic Eustatiu

In timpul unei vanatori, Plachida a intalnit o cireada de cerbi pe care a inceput sa o urmareasca. La un moment dat, intre coarnele unui cerb mare si frumos, a vazut stralucind chipul Mantuitorului Iisus Hristos pe Sfanta Cruce, iar o voce din cer i-a spus: Pentru ce ma gonesti Plachida? Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preotii mei crestini care iti va arata calea pe care sa o urmezi!

Plachida a mers la un preot din Roma, apoi a primit Taina Sfantului Botez impreuna cu toata familia lui. El a fost botezat cu numele de Eustatiu, sotia sa a primit numele de Teopista, iar cei doi fii ai lor, Agapie si Teopist.

Sfantul Eustatiu
Nu peste multa vreme, Eustatiu si-a pierdut averea, sotia sa a fost luata in robie, iar cei doi fii au fost rapiti de fiare salbatice. Sarac si indurerat, dar cu nadejde in Dumnezeu, Eustatiu a trait cincisprezece ani intr-un sat din Egipt ca paznic al oilor si tarinelor unui om bogat.

In urma unei infrangeri pe campul de lupta, imparatul Traian si-a adus aminte de viteazul sau comandant Plachida pe care l-a rechemat la Roma. Pe drumul de intoarcere, cu ajutorul lui Dumnezeu, Eustatiu si-a reintalnit sotia si pe cei doi fii. Apoi, cu ajutorul sau, imparatul Traian i-a invins pe dusmani si i-a redat comandantului sau cinstea cea dintai.

Sfantul Eustatiu

In timpul imparatului roman Adrian (117-138), Eustatiu si familia sa au avut din nou de suferit. Cand a aflat ca sunt crestini, imparatul i-a obligat sa jertfeasca idolilor. Eustatiu, Teopista si cei doi fii ai lor, Agapie si Teopist, au refuzat, astfel ca au fost aruncati in groapa leilor, care nu s-au atins de dansii. Atunci, imparatul i-a condamnat la moarte prin arderea intr-un cuptor de arama. Dupa moartea lor martirica, crestinii din Roma au luat cinstitele lor trupuri si le-au ingropat dupa cuviinta, slavind pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru Sfintii Sai.