Biserica Iancu Vechi - Matasari
A XI-a editie a traditionalului Concert de colinde „IATA, VIN COLINDATORI!”

În duminica dinaintea Nașterii Domnului, parohia Iancu Vechi-Mătăsari a organizat traditionalul Concert de colinde „IATA, VIN COLINDATORI!”, aflat la cea de-a XI-a editie.

An de an, au fost invitate formatii corale profesioniste care au incantat auzul si au bucurat inimile celor prezenti prin interpretarea de exceptie a colindelor si cantecelor de Craciun. Concertul de colinde a fost transmis in direct pe pagina oficiala de facebook a parohiei Iancu Vechi-Matasari.

Anul acesta, in mijlocul comunitatii parohiale s-a aflat pentru prima oara Corala EUTERPE” dirijata de doamna profesor Georgeta ALDEA, fondatoarea acesteia.

Corala  EUTERPE a luat fiinta in anul 1990, iar in prezent este compusa din foste absolvente ale Liceului Pedagogic din Bucuresti, studente si tinere de diverse profesii. Repertoriul abordat a fost unul variat, cu lucrari si prelucrari din creatia romaneasca de colinde.

Evenimentul s-a incheiat printr-un recital vocal-instrumental sustinut de doamnele profesoare Camelia PAVLENCO SI Diana SPANU.

In prezentarea concertului, parintele diacon Marius Oblu a explicat pe scurt semnificatia si importanta colindelor si a colindatului. Acesta a mentionat:

Cu totii ne amintim cu drag de vremea copilăriei, de momentele în care, in preajma Sarbatorilor Craciunului, de mână cu bunicii, ori cu părinții, mergeam la colindat sau la biserica, continuand traditia seculara a poporului român, momente ce au devenit parte din ființa noastră și care nu pot fi vreodată șterse din memorie. 

Din vremuri stravechi, colindele si obiceiurile noastre de Craciun au întruchipat o adevarata scoala de virtuti morale, intarind simtamintele de fratietate si de buna intelegere intre oameni. Colindele reprezinta o punte de legatura si de permanenta comuniune intre generatii. In acest sens, Preafericitul Parinte Patriarh DANIEL mentioneaza: „creștinii ortodocși au conștiința vie că în fiecare an colindele pe care le cântă nu le cântă împreună numai cu contemporanii lor, ci într-o neîntreruptă legătură duhovnicească cu moșii și strămoșii”.

Colindatorii sunt vestitorii Nasterii Domnului si mesageri ai Sfintei Evanghelii, precum odinioara Sfintii Apostoli.

Daca incercam sa traducem in alte limbi termenul a colinda, constatam ca nu este deloc usor. Tocmai pentru că a colinda înseamnă mai mult decât a implini un obicei sau a indeplini un rol artistic. A colinda inseamna traire duhovniceasca, bucurie și jertfă, adăugate misiunii creștine.

Când colindatorii bat la portile gazdelor, ei nu vestesc doar că Hristos Domnul Se naste, ci se roaga sub forma de cânt - ca bucuria si starea de pace, linistea si armonia aduse de Pruncul Iisus, să se sălășluiască in inimile si in casele celor pe care ii colinda.

Colindatorii ne invita sa-L primim pe Mantuitorul Hristos in salaşul inimilor noastre.

„In colindă, cel puternic
Şi cel sfînt este Cuvîntul,
Cum uneşte într-o noapte
Omul, cerul şi pămîntul.
               Noi prea multe ale noastre
               Le-am pierdut la cotitură,
               Prin colindele acestea
               Revenim la starea pură.”

Colindele ne inalta sufleteste, ne innoiesc faptura interioara, ne apropie unii de altii, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertatori (...) Colindele ne picura in suflete acea liniste si pace interioara, precum si echilibrul psihic care ne sunt atat de necesare in calatoria vietii noastre, tot mai zbuciumata in ultima vreme.”

 

Galerie imagini