Biserica Iancu Vechi - Matasari
Acțiune social-filantropică organizată de Parohia Iancu Vechi-Mătăsari  Sprijin pentru refugiații din Orientul Mijlociu

Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală a organizat miercuri, 17 aprilie 2019, o acțiune social-filantropică la sediul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România, care găzduiește peste 20 de refugiați proveniți din zonele de conflict ale Orientului Mijlociu, precum Iran sau Irak. Aceștia au primit produse perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte și încălțăminte, iar copiii au primit și jucării. Acțiunea face parte din programul social-filantropic permanent „Dar din dar se face rai” și vine în sprijinul familiilor aflate in dificultate.

Mai multe familii de refugiați care au solicitat azil pe teritoriul României, aflate la sediul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România au primit daruri din partea Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari. Acțiunea vine în sprijinul familiilor aflate în dificultate și este susținută de credincioșii parohiei, care aduc la biserică produse perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte, rechizite, jucării, produse de igienă și de strictă necesitate.

Părintele Horia Mălușanu, preot slujitor al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari a evidențiat faptul că prin aceste acțiuni sunt ajutate persoanele aflate în dificultate și că membrii parohiei se implică activ în susținerea acestui program permanent. „În cadrul programului social permanent «Dar din dar se face rai» membrii comunității noastre parohiale aduc la biserică produse noi, îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de strictă necesitate. Acestea sunt gestionate de membrii comunității parohiale și oferite celor peste 120 de familii din parohie, dar și din afara acesteia, care au nevoie de ajutor. Am aflat că în vecinătatea comunității noastre se află cazați un număr de refugiați din Iran și Irak. Ei au permisiunea Statului Român de a fi cazați în acest centru și am înțeles că au nevoie de ajutor. Astăzi am adus aici îmbrăcăminte nouă, produse alimentare și jucării pentru copii. Dacă în săptămâna precedentă am ajutat o comunitate săracă din Parohia Căzănești din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, astăzi am găsit de cuviință să venim în acest centru. Înseamnă mare lucru să vezi bucurie pe chipul unor persoane care au fost încercate. Acest lucru aduce și în membrilor comunității noastre parohiale aceeași lumină de sfintele sărbători”, a precizat părintele Horia Mălușanu.  

De asemenea, consilierul Asociației Ecumenice a Bisericilor din România, Dana Gavril, a subliniat necesitatea ajutorării acestor familii defavorizate și a evidențiat faptul că Parohia Iancu Vechi-Mătăsari va continua să ajute prin acțiunile din cadrul programului social-filantropic persoanele găzduite în acest centru. „Noi am fost plăcut impresionați de acest gest, nu ne-am fi așteptat. Toată inițiativa a pornit de la dânșii. Au venit într-o zi la noi și ne-au spus că ar dori să ne ajute cu aceste donații. Am fost impresionați de ceea ce s-a întâmplat astăzi și suntem foarte fericiți pentru beneficiarii noștri pentru că au putut să primească acest ajutor. Momentan găzduim 16 solicitanți de azil, iar numărul lor se schimbă fluxul de migranți și de capacitatea casei. Mulți dintre ei vin fără nimic, vin numai cu ceea ce au pe dânșii, deci au nevoie de haine, au nevoie de alimente și de produse de curățenie. La instalare noi le oferim ceea ce au nevoie, dar tot timpul este nevoie și de astfel de produse de bază. În casă familiile sunt din Iran și din Irak. Am avut și familii din Siria și din alte zone, am avut și apatrizi în casă, dar familiile diferă, țările de proveniență diferă. Mi se pare un lucru extraordinar că cei de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari vor veni în continuare la noi și ne vor ajuta și dorim să facem din lucrul acesta o acțiune de durată pentru că nevoile lor nu se opresc doar aici. Aceștia au nevoie constant de ajutor din partea noastră pentru că provin din zone defavorizate și nu au posibilități financiare”, a explicat Dana Gavril.

Prin acțiunile din cadrul programului permanent „Dar din dar se face rai” sunt sprijinite peste 120 de familii sărace cu mulți copii și venituri insuficiente, bătrâni și persoane cu dizabilități. Produsele perisabile și neperisabile sunt depozitate în spații adecvate, iar banii depuși în cutia specială aflată la biserică sunt folosiți pentru cumpărarea alimentelor necesare. Toate aceste daruri sunt oferite zilnic, săptămânal sau periodic cazurilor aflate în evidența parohiei.

Galerie imagini