Biserica Iancu Vechi - Matasari
Biserica Iancu Vechi-Mătăsari, singura biserică din Capitală ocrotită de Sf. M. Mc. Eustaţie,Teopista,Agapie și Teopist (20 septembrie) îşi sărbătoreşte hramul de toamnă

Biserica parohiei Iancu Vechi-Mătăsari este singurul locaş de cult din București care păstrează părticele din moaștele Sfinților Mucenici EUSTAȚIE, ale soției sale TEOPISTA și ale fiilor lor AGAPIE și TEOPIST. Aceasta a fost  o familie creștină martirizată pentru credința în Hristos la Roma în jurul anilor 122-123, în timpul împăratului roman Hadrian (117-138). Cei patru mucenici sunt prăznuiți în fiecare an la 20 septembrie.

Potrivit documentelor din arhiva parohiei, părticele din moaștele Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, au fost aduse la biserica Iancu Vechi-Mătăsari în anul 1840 de către un credincios din București, Mihai Zidaru, de la Baia (județul Suceava), prima cetate de scaun a Moldovei (secolul al XIV-lea). De atunci, acestea sunt păstrate ca un dar de mare preț al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari și venerate cu evlavie.

Anul acesta, sarbatorirea hramului de toamna al parohiei Iancu Vechi-Matasari va debuta sâmbătă 17 septembrie la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Racla cu Moaştele Sfinţilor M. Mc. Eustație, Teopista, Agapie și Teopist va fi dusă pentru închinare la această prestigioasă instituţie muzeală naţională, în intervalul orar 12:00-18:00.

După slujba Vecerniei oficiată de la ora 16:00, în pridvorul bisericii din lemn TUREA, va fi organizată o procesiune pentru a da o mărturie creştină şi a-i face cunoscuţi mai bine pe Sf. Mari Mc. Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist în cetate, mai ales că Muzeul Satului este vizitat de foarte mulţi bucureşteni în zilele de weekend.

Programul evenimentelor este urmatorul:

SÂMBĂTĂ, 17 SEPTEMBRIE (Muzeul Satului)

15.00-16.00 - Concertul BUCURIA CREDINŢEI (a XII-a ediţie, partea întâi) susţinut de Corul bărbătesc CANTUS DOMINI, dirijat de părintele Arhid. Prof. Răzvan-Constantin Ştefan şi grupurile de corn: SONNEURS DE TROMPETE DE CHASSE (Franţa) şi GRUPUL DE GOARNĂ SECUIASCĂ DE VÂNĂTOARE DIN ROMANIA;

16.00-17.00 - Slujba Vecerniei în pridvorul bisericii din lemn TUREA, amplasata in partea noua a Muzeului Satului;

17.00 - 17.30  - procesiune cu racla cu Sfintele Moaște în incinta Muzeului Satului;

DUMINICA, 18 SEPTEMBRIE, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

8.30 - Utrenia;

9.30 - Procesiune cu Sfintele Moaste in jurul bisericii;

9.45 - Sfânta Liturghie;

17.30 - Slujba Vecerniei;               

18.30 - Concertul intitulat BUCURIA CREDINTEI (editia a XII-a, partea a doua)

           sustinut de corul mixt CANTICUM dirijat de Razvan Rados

          şi grupurile de corn: SONNEURS DE TROMPETE DE CHASSE (Franţa);

LUNI, 19 SEPTEMBRIE, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

17.30 - Slujba Vecerniei cu Litie.

MARTI, 20 septembrie, Biserica Iancu Vechi Mătăsari

8.30  - Utrenia;

10.00 - Sfânta Liturghie.

11.45 - Slujba de pomenire a ctitorilor, slujitorilor, binefacatorilor bisericii si membrilor comunitatii parohiale trecuti la Domnul.

 

Galerie imagini