Biserica Iancu Vechi - Matasari
Biserica parohiei Iancu Vechi - Matasari isi sarbatoreste cel de-al doilea hram

Sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Eustatiu, a sotiei sale Teopista si a fiilor lor Agapie si Teopist (20 septembrie) este cel de-al doilea hram al bisericii parohiei Iancu Vechi – Matasari, care pastreaza cu mare evlavie particele din cinstitele lor moaste.

Luni, 19 septembrie 2011, de la orele 18:00, va fi oficiata slujba Privegherii, iar marti, 20 septembrie, de la orele 9:30, Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre un sobor de preoti si diaconi.

Sfantul Mare Mucenic Eustatiu a fost un vestit comandant in armata imparatului roman Traian (98-117), care inainte de a se converti la credinta in Hristos se numea Plachida. Impreuna cu sotia sa Teopista si fiii lor Agapie si Teopist au fost martirizati pentru credinta crestina in timpul imparatului roman Hadrian (117-138).

Biserica veche a parohiei Iancu Vechi – Matasari a fost construita intre anii 1774 - 1775 de Dumitru Gheorghe Macelaru, sotia sa Ghita (Gherghina) si preotul Ivan de la biserica Silvestru pe terenul daruit de capitanul Nicolae Petre si unchiul acestuia, Frangulea, in timpul domnitorului Tarii Romanesti Alexandru Ipsilanti si ale mitropolitului Grigore al II-lea.

Cutremurele din anii 1940, 1977, 1986 si 1990 au afectat substantial structura de rezistenta a lacasului de cult, astfel incat au fost necesare ample lucrari de consolidare. Acestea au inceput in primavara anului 2000, dar, din pacate, din cauza unor erori de executie biserica a fost deteriorata iremediabil. In consecinta, biserica veche a fost demolata si s-a construit un lacas de cult nou intre anii 2004-2008. In ziua de 19 decembrie 2010 noua biserica a fost sfintita cu aghiasma si s-a savarsit prima Sfanta Liturghie, iar in prezent se fac ultimele finisaje inainte de inceperea lucrarilor de pictura si a mozaicurilor exterioare.

Consiliul parohial al parohiei Iancu Vechi - Matasari