Biserica Iancu Vechi - Matasari
Hramul Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală

Parohia bucureșteană Iancu Vechi-Mătăsari și-a cinstit vineri, 20 septembrie, ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Mucenici Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist. Bucuria duhovnicească a început încă din ajunul sărbătorii, cu săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, urmată de tradiționala procesiune „Calea sfinților” în jurul locașului de cult. În continuare, a avut loc concertul „Bucuria credinței”, aflat la cea de-a patra ediție.

În ajunul sărbătorii hramului de toamnă al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari, numeroși cre­din­cioși din Capitală și-au îndreptat pașii către locașul de cult pentru a aduce cinstire Sfinților Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, familie de mucenici creştini din secolul al 2-lea, martirizați la Roma în timpul împăratului roman Hadrian.

După săvârșirea Vecerniei unită cu Litia în biserica parohială, a urmat procesiunea „Calea sfinților” cu racla care adăpostește sfintele odoare, în sunete de toacă și clopote și cântări duhovnicești, în jurul locașului de cult. Procesiunea s-a desfășurat cu rânduitele opriri și rugăciuni pentru cler, conducătorii țării, poporul binecredincios și țara noastră, iar credincioșii au cântat imnuri bisericești. Prin această procesiune, credincioșii au mărturisit credința creștină în cetate și și-au arătat recunoștința lor pentru ajutorul primit de la Dumnezeu prin mijlocirea sfinților ocrotitori ai acestei comunități. „Această procesiune este o tradiție în prăznuirea Sfinților Eustație cu soția sa Teopista și cei doi fii ai lor, Agapie și Teopist. Este o jertfă înălțată lui Dumnezeu, mai ales că alături de rugăciunile, privegherea și procesiunea ce se săvârșesc în această seară, se organizează și un concert cu cântări la care toți credincioșii sunt chemați să se umple duhov­nicește la acest popas de rugăciune”, a spus părintele Aurel Mihai, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

După procesiune, racla cu sfintele moaște a fost așezată în baldachinul din fața bisericii, unde rândul pelerinilor a curs necontenit spre cinstirea sfinților ocrotitori ai familiei creștine.

După momentele liturgice, evenimentele organizate în ajunul sărbătorii hramului Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari s-au încheiat cu un concert de cântece religioase, patriotice și folclorice, susținut de Corul mixt Canticum Bucharest, dirijat de Răzvan Rădos, și de Corul bărbătesc „Cantus Domini”, dirijat de arhid. Răzvan-Constantin Ștefan. Prin acest concert, cele două coruri au pus în valoare creațiile culturii spirituale populare românești.

În ziua pomenirii Sfinților Eustație, Teopista, Agapie și Teopist, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de un sobor de slujitori. După citirea pericopei evanghelice rânduite, părintele paroh Constantin Stoica a rostit un cuvânt de învățătură în care a evi­dențiat modelul soților Eustație și Teopista, dimpreună cu fiii lor, Agapie și Teopist, ca paradigmă a familiei creștine. „Sfinții Mari Mucenici Eustație și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist, au fost o familie creștină martirizată la Roma în secolul al 2-lea. Nu peste multă vreme, se vor împlini 1.900 de ani de la martiriul lor. În același timp, precizăm că această biserică parohială păstrează ca un dar de mare preț de 179 de ani fragmente din cinstitele moaște ale acestei familii creștine. Ele au fost aduse de către un credincios harnic și darnic din București, de la Baia, prima cetate de scaun a Moldovei. Vorbim foarte mult despre felul în care părinții își educă și cresc copiii. În cazul de față, cei doi fii ai acestei familii creștine, Teopist și Agapie, au fost educați potrivit valorilor transmise de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, chiar dacă viața a fost una plină de primejdii și încercări”, a spus părintele Constantin Stoica.

La hramul de toamnă al Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari au participat preoți și credincioși de la parohiile învecinate, repre­zen­tanți ai Primăriei Sector 2 Capitală, directori și profesori de religie de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Școala Gimnazială nr. 56.

Galerie imagini