Biserica Iancu Vechi - Matasari
Parohia Iancu Vechi-Mătăsari organizează in Saptamana Mare  ATELIERUL DE ÎNCONDEIAT OUĂ

A T E L I E R  D E   Î N C O N D E I A T  O U Ă

LUNI, MARTI SI MIERCURI 

18,19,20 APRILIE 2022

Parohia Iancu Vechi-Mătăsari organizează in zilele de LUNI, MARTI SI MIERCURI (18,19 si 20 aprilie 2022), între orele 10:00-13:00ATELIERUL DE ÎNCONDEIAT OUĂ. Activitatea se desfășoară sub îndrumarea doamnei profesor de Educatie plastică Maria Nicoleta PETRESCU și se adresează tuturor membrilor comunității parohiale, îndeosebi copiilor și adolescenților

În fiecare an, în preajma Sfintelor Paști, mai precis în Joia Mare, femeile creștine din întreaga ţară vopsesc ouăle care vor fi duse la biserică în noaptea de Înviere, pentru a fi binecuvântate. Vopsirea ouălor de Paşte este un adevărat ritual încă din cele mai îndepărtate timpuri, pe când nu existau vopseluri chimice.

Un obicei frumos care se mai păstrează încă in tara noastra și pe care îl regăsim îndeosebi în zona Moldovei și în Bucovina, este încondeierea ouălor. Acest obicei străvechi în tradiţia românească reprezintă o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale ale poporului nostru.

Meşteşugul încondeierii ouălor are la bază legenda biblică conform căreia atunci când Mântuitorul Hristos a fost răstignit pe cruce, Fecioara Maria şi Maria Magdalena au aşezat sub Sfânta Cruce un coş cu ouă şi acestea s-au colorat cu sângele lui Iisus. Este o legendă prin care putem să explicăm vechimea acestui meşteşug şi tradiţia înroşirii ouălor de Paşte.

Vă așteptam cu drag!

Galerie imagini