Biserica Iancu Vechi - Matasari
Pelerini de la parohia Iancu Vechi-Mătăsari la Constantinopol
 

Pelerini de la parohia Iancu Vechi-Mătăsari la Constantinopol

 

În perioada 30 aprilie - 4 mai 2019, 50 de credincioși de la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari s-au aflat în pelerinaj la Constantinopol cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Pelerinajul a avut atât o dimensiune spirituală, prin vizitarea unor importante mănăstiri și biserici creștine impresionante, una culturală, prin includerea în programul de vizitare a celor mai reprezentative edificii din Constantinopol și una de relaxare și culinară.

Cei 50 de pelerini de la comunitatea Iancu Vechi-Mătăsari au plecat spre Constantinopol în marțea Săptămânii Luminate. În aceste zile, credin­cioșii au vizitat Catedrala „Sfânta Sofia”, palatul Topkapî – reședința sultanilor și actualul Muzeu Național al Turciei -, Moscheea Albastră – cea mai mare moschee din Istanbul - și Basilica Cisterne, cunoscută și ca Palatul Scufundat. Pelerinii au făcut un scurt popas la Patriarhia Ecumenică și la biserica românească din Constantinopol.

În a doua parte a pelerinajului, au fost vizitate palatul Dolmabahce, moscheea Suleymaniye, unde se află mormântul lui Suleyman Magnificul, cel care a ridicat zidurile actuale ale Ierusalimului, în secolul al XVI-lea. Pelerinii au vizitat și Mănăstirea Chora, unde s-a păstat unele dintre cele mai frumoase mozaicuri bizantine și s-au închinat la biserica din Vlaherne.

Pelerinii de la Biserica Iancu Vechi-Mă­tăsari au participat la Sfânta Liturghie de hram la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii”, biserică ridicată de Leon I Tracul pe locul unde a fost vindecat un orb la îndemnul Maicii Domnului.

Galerie imagini