Biserica Iancu Vechi - Matasari
Sfantul Mare Mucenic Eustatie, hramul bisericii parohiei Iancu Vechi - Matasari

Sfantul Mare Mucenic Eustatie (sec. II), sarbatorit in fiecare an la 20 septembrie,  este ocrotitorul bisericii parohiei Iancu Vechi - Matasari din Bucuresti (bd-ul Pache Protopopescu, nr. 90). Potrivit documentelor din arhiva parohiei, biserica Iancu Vechi Matasari pastreaza cu mare evlavie de 140 de ani particele din sfintele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Eustatie, ale sotiei sale Teopista si ale fiilor lor Agapie si Teopist.
 

Sarbatoarea va incepe inca de miercuri, 19 septembrie 2012, de la orele 17:30, cand va fi oficiata slujba Privegherii si va continua joi, 20 septembrie, de la orele 9:30, cu Sfanta Liturghie oficiata de catre un sobor de preoti si diaconi.
 
Sfantul Mare Mucenic Eustatie a fost un vestit comandant in armata imparatului roman Traian (98-117), care inainte de a se converti la crestinism se numea Plachida. Dupa convertire, Sfantul Eustatie impreuna cu sotia sa Teopista si fiii lor Agapie si Teopist au fost martirizati in timpul imparatului roman Hadrian (117-138) pentru ca au refuzat sa renunte la credinta in Hristos.
 
Biserica Iancu Vechi - Matasari este singurul lacas de cult din Bucuresti si printre putinele din tara care pastreaza particele din cinstitele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Esutatie si ale celorlalti membri ai familiei sale. 
 
Biserica veche a parohiei Iancu Vechi - Matasari a fost construita intre anii 1774 - 1775 de Dumitru Gheorghe Macelaru, sotia sa Ghita (Gherghina) si preotul Ivan de la biserica Silvestru pe terenul daruit de capitanul Nicolae Petre si unchiul acestuia, Frangulea, in timpul domnitorului Tarii Romanesti Alexandru Ipsilanti si a mitropolitului Grigore al II-lea. 
 
Cutremurele din anii 1940, 1977, 1986 si 1990 au afectat structura de rezistenta a vechiului lacas de cult, astfel incat au fost necesare ample lucrari de consolidare. Acestea au inceput in primavara anului 2000, dar, din pacate, din cauza unor erori de executie biserica a fost deteriorata iremediabil. In aceasta situatie, biserica veche a fost demolata si s-a construit un lacas de cult nou intre anii 2002-2008. In prezent, la biserica se fac lucrari pregatitoare pentru inceperea picturii interioare si a mozaicurilor exterioare, precum si de finalizare a Centrului social-educational Sfantul Mare Mucenic Eustatie din incinta.
 
Serviciul de activitati cu tineretul si relatii publice al Parohiei Iancu Vechi-Matasari 

Galerie imagini