Biserica Iancu Vechi - Matasari
SLUJIRE LUI DUMNEZEU SI OAMENILOR

PAROHIA IANCU VECHI-MĂTĂSARI

 A AJUTAT CU PESTE 200 000 LEI FAMILIILE IN DIFICULTATE,

ÎN ANUL 2023

 

Parohia este comunitatea de bază a Bisericii, punctul de plecare si de sosire al vietii creștinilor și al misiunii sacerdotale, locul unde se exercită cele trei mari slujiri ale credincioșilor si clericilor: învațătoreasca, sfințitoare, pastorală/misionară. Parohia este o comunitate vie, aflată în continuă "zidire si înnoire", unde preoții si credincioșii sunt într-o permanentă stare de dialog, de concelebrare si de coslujire. Comunitatea parohială reprezintă Biserica în miniatură. Sfântul Apostol Pavel îi numește pe creștini împreună-lucrători cu Dumnezeu (1 Cor. 3:9). Astfel, această împreună-lucrare a oamenilor cu Dumnezeu se cultivă în Biserică, deoarece Biserica este „icoana și primitoarea comuniunii şi conlucrării din Sfânta Treime”

Sub îndrumarea părintelui paroh Constantin Stoica, slujitorii parohiei Iancu Vechi-Mătăsari îi invită permanent pe membrii comunității ca împreună să lucreze la zidirea spirituală a Bisericii din suflete, prin activitatea liturgică, pastorală, educațională, socială, culturală şi misionară. Cu mențiunea că toate acestea depind de dinamica Sfintei Liturghiei. Cu alte cuvinte, ritmul parohial este impus de ritmul liturgic. Parintele prof. Dumitru Popescu scria: Liturghia a avut funcția eclesiologică și comunitară de a uni, de a strânge, de a aduna într-o unitate sufletească pe oamenii atât de deosebiti din multe puncte de vedere. Prin Taina Sfintei Euharistii, care se săvârșeste și se administrează în cadrul Sfintei Liturghii, Biserica adună mulțimea credinciosilor într-un singur Trup - Trupul lui Hristos …”.

Pentru slujitorii și comunitatea de cre­dincioși ai parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală, activitatea social-filantopică reprezintă în primul rând împlinirea mesajului Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos și un prilej de a-și arăta bunătatea, dragostea creștină și de a fi mai aproape de persoanele aflate în nevoi și suferințe. 

PROGRAM SOCIAL PERMANENT

  1. Parohia Iancu Vechi-Mătăsari din Protopopiatul Sectorului 2 Capitală derulează de 14 ani programul social-filantropic permanent Dar din dar se face rai!, cu scopul ajutorării familiilor aflate în dificultate din comunitatea parohială. Programul se intesnsifică în perioada celor patru mari posturi de pe an (de Crăciun, de Sfintele Paști, al Sfinților Apostoli și al Adormirii Maicii Domnului).
  • În cadrul acestui program, produsele cumpărate din fondurile parohiei şi cele aduse la biserică de membri ai comunității (alimente perisabile și neperisabile, îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite, jucării, produse de igienă și de strictă necesitate etc.) sunt oferite zilnic, săptămânal sau periodic cazurilor sociale aflate în evidența parohiei. Cantități importante de îmbrăcăminte, sortate și pregătite de preoții slujitori și voluntari, sunt oferite personalizat cazurilor sociale din parohie, precum și unor familii sărace din alte cartiere bucureștene, persoanelor refugiate și unor comunități sărace din jurul Bucureștilor.
  • Slujitorii bisericii Iancu Vechi-Mătăsari se află într-o legătură permanentă și colaborează cu administratorii blocurilor din parohie în identificarea cazurilor sociale noi și în actualizarea periodică a evidenței familiilor aflate în dificultate. In anul 2023, au fost ajutate peste 100 de familii, cu prioritate cele cu mulţi copii şi cele de vârstnici cu posibilităţi financiare reduse, beneficiare permanente ale acestui program social-filantropic. Valoarea financiară a ajutoarelor oferite (alimentare, îmbrăcăminte şi alte produse de strictă necesitate, inclusiv rechizite şi uniforme şcolare) este de peste 80 000 lei.

 MASA BUCURIEI CU PRIETENII MÂNTUITORULUI HRISTOS

  1. Începând din luna septembrie 2020, Parohia Iancu Vechi-Mătăsari desfășoară programul social-filantropic: „Masa bucuriei cu prietenii Mantuitorului Hristos. Pe tot parcursul anului, în fiecare zi de sambată, cu sprijinul unui restaurant din apropierea bisericii aproximativ 50 de persoane primesc hrană caldă oferită atât la biserica parohială, cât și la domiciliul beneficiarilor care nu se pot deplasa.
  • În timpul săptămânii, cu sprijinul Şcolii particulare ʺMontessoriʺ din sectorul 2 al Capitalei sunt oferite zilnic peste 50 de porţii de mâncare unor familii în dificultate, în special cu mulţi copii.
  • Cu prilejul sărbătorilor Crăciunului, Paștelui și Adormirea Maicii Domnului, persoanele cu dizabilități, vârstnice și singure, primesc mâncare gătită tradițională. Aceasta este distribuită la casele lor de către slujitorii bisericii și voluntari. Programul este sustinut din fondurile proprii ale parohiei și din donațiile credincioșilor. În anul 2023, au fost oferite peste 5000 de porţii de mâncare. Valoarea estimată este de peste 50 000 lei.

DARURI PENTRU COPII

  1. Lucrarea de asistenţă socială şi filantropică a Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari are permanent în vedere pastorația copiilor și a tinerilor. Pe lângă programele educaționale destinate în mod deosebit tinerilor și copiilor (Curs gratuit de limba Engleză, Cerc gratuit de desen şi pictură, Corul de copii Vox Angeli, Şcoala de Duminică, Clubul se Şah), parohia își îndreaptă atenția către copiii proveniți din familii cu posibilități financiare reduse, elevii cu rezultate bune la școală și către copiii cu probleme de sănătate pe care încearcă să-i ajute, cu sprijinul membrilor comunității parohiale.
  • Programul social-educațional ‟Ajută un copil să meargă la școală”, desfășurat la începutul anului școlar, a avut anul trecut un număr de 70 de beneficiari. Prin acest program se oferă rechizite (caiete, pixuri, stilouri, penare, rigle, acuarele etc.), ghiozdane, îmbrăcăminte și încălțăminte elevilor proveniți din familii defavorizate. Suma alocată a fost de 15.000 lei.
  • În luna decembrie 2023, în cadrul campaniei  Oferă o jucărie, fă o bucurie!”, cu prilejul serbării  ‟Sfântul Nicolae-prietenul copiilor” și a serbării din ziua Nașterii Domnului, au primit daruri peste 300 de copii (dulciuri, fructe, rechizite, cărți de citit sau de colorat, iconițe și cărți de rugăciuni). Scopul campaniei Oferă o jucărie, fă o bucurie!” este educarea copiilor și a tinerilor în spiritul Evangheliei Mântuitorului Hristos, cultivarea dragostei creștine, a bunătății și generozității.

Valoarea totală a ajutorului oferit prin programele social-filantropice desfășurate în anul 2023 de Parohia Iancu Vechi-Mătăsari însumează aproximativ 200.000 de lei.

Parohia Iancu Vechi-Mătăăsari mulţumeşte cu preţuire voluntarilor implicaţi în lucrarea social-filantropică şi educaţională a Bisericii.

Departamentul social-filantropic al Parohiei,

27 decembrie 2023

Galerie imagini