Biserica Iancu Vechi - Matasari
Vernisajul expoziţiei de desen şi pictură cu tema „Cinstirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni“

Evenimentul a fost deschis de premierea celor mai bune lucrări realizate de elevii de la  Şcoala Gimnazială Nr. 56 din Bucureşti la Olimpiada de Religie 2014, urmată de premierea participanţilor la proiectul „Pe urmele Sfinţilor Români“ din cadrul Cercului de pictură „Sfântul Mucenic Eustaţie“ al Parohiei „Iancu Vechi“ – Mătăsari.     
Expoziţia reprezintă etapa finală a programului cultural religios-educativ „Pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni“,  organizat de Parohia „Iancu Vechi“ - Mătăsari, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 56 din Bucureşti, în perioada februarie - iunie 2014. 
Având în vedere faptul că suntem în Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi în Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii), am decis la începutul acestui an să organizăm în parteneriat cu Şcoala Nr. 56 din Bucureşti, care se află în Parohia Iancu Vechi-Mătăsari programul intitulat «Pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni».

Acest program intitulat «Pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni» a cuprins două etape. În prima etapă (februarie - aprilie 2014), peste 200 de elevi din clasele V-VII de la Şcoala Gimnazială Nr. 56, aflată în Parohia «Iancu Vechi»-Mătăsari, au fost beneficiarii acestui program cultural-religios ce a constat în prezentarea timp de 15 minute, la orele de religie, de către slujitorii bisericii, a vieţii şi muceniciei pentru credinţa în Hristos a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum şi a contribuţiei Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu (1688-1714) la apărarea credinţei ortodoxe şi la dezvoltarea culturii şi artei româneşti. În paralel, la orele de educaţie plastică şi la Cercul de pictură «Sfântul Mucenic Eustaţie» al Parohiei «Iancu Vechi» - Mătăsari, elevii participanţi la program au realizat desene şi picturi cu reprezentări din viaţa Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.
Programul cultural religios-educativ „Pe urmele Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ s-a desfăşurat cu aprobarea Inspectoratului Şcolar General al Municipiului Bucureşti şi se înscrie în seria manifestărilor din 2014, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română“ la împlinirea a 300 de ani de la martiriul lor.
Expoziţia de icoane pe care copiii le-au realizat în cadrul proiectului «Pe urmele Sfinţilor Români» este rezultatul orei de religie. Dacă ne referim la faptul că ora de religie, în cadrul instituţionalizat, prezintă teoretic învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe şi tot ceea ce înseamnă moralitate şi trăire, iată că aceasta are şi o altă dimensiune, o latură practică, în care copiii de diferite vârste îşi exprimă într-un mod artistic felul în care ei înţeleg ceea ce învaţă la ora de religie. Acest program nu face altceva decât să îmbine cunoştinţele practice cu trăirea şi viaţa Bisericii noastre strămoşeşti. S-a ales titlul proiectului «Pe urmele Sfinţilor Români», pentru că dincolo de orice aparenţe, trebuie să îi cunoaştem în primul rând pe înaintaşii noştri, strămoşii noştri, deoarece în afară de învăţământul teologic şi religios, ora de religie are şi un profund caracter naţional. În felul acesta noi cultivăm în sufletele tinerilor dragostea faţă de credinţa ortodoxă, faţă de patrie, de tradiţie şi de cultură.

 

Galerie imagini