Biserica Iancu Vechi - Matasari
Adormirea Maicii Domnului - Hramul istoric al bisericii Iancu Vechi-Mătăsari

Dragii noștri,

Ne aflăm în a doua jumătate a Postului Adormirii Maicii Domnului, în această călătorie spirituală de pregătire duhovnicească, pentru a sărbători cum se cuvine mutarea la ceruri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Astfel, avem din nou şansa unei profunde introspecţii personale.

Suntem ajutaţi mult în acest sens de programul liturgic duhovnicesc intens şi de temele propuse spre meditaţie în cuvintele de învățătură ale slujitorilor.

Participarea constantă la Sfânta Liturghie şi alte sfinte slujbe (Paraclisul Maicii Domnului, Acatistul Adormirii Maicii Domnului), Spovedania şi Împărtăşania mai deasă în timpul postului, rugăciunea, meditaţia, lecturile ziditoare de suflet, toate integrate într-un program de folos comunităţii parohiale, au darul de a contribui la (re)descoperirea bucuriei credinţei, ca stare autentică a relaţiei cu Dumnezeu şi semenii şi ca remediu al individualismului şi indiferenţei.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuita de creștinii ortodocși și catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de "Înălțarea cu trupul la cer a Maicii Domnului". Este sărbatoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu, si-a dat obștescul sfarșit.

Pentru parohia noastră ziua de 15 August are o încarcatură spirituală deosebită, sarbătoarea "Adormirea Maicii Domnului" fiind hramul istoric al bisericii. Astfel, Maica Domnului este ocrotitoarea comunității noastre parohiale, alături de Sfinții Mc. Eustatiu, Teopista si cei doi fii ai lor, Agapie si Teopist.

Vineri seara, în ajunul sărbătorii (14 august), începând cu ora 18:00, vom săvârși slujba Vecerniei urmată de Prohodul Maicii Domnului, pe spațiul verde din curtea bisericii.

Pentru a o cinsti cum se cuvine pe Maica Domnului și a-i aduce mulțumire, vă invităm cu drag la rugăciune. În acest sens, vom pune la dispoziție credincioșilor care participă la slujbă cartea cu textul Prohodului Maicii Domnului, pentru ca împreună, prin cântare, să-i dăm slavă Născătoarei de Dumnezeu.

Rugaciune:

                 O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

imag. icoana: (http://tezaurul-ortodox.com)