Biserica Iancu Vechi - Matasari
Hramul de toamnă al parohiei Iancu Vechi-Mătăsari

       În ziua de 20 septembrie a fiecărui an, parohia Iancu Vechi-Mătăsari îşi sărbătoreşte ocrotitorii, pe Sfinții Mari Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie și Teopist, martiri pentru credinţa în Hristos la Roma în anul 122, în timpul împăratului roman Hadrian (117-138).

      Din anul 1840, biserica Iancu Vechi-Mătăsari păstrează ca un dar de mare preţ părticele din Sfintele moaşte ale acestei familii creștine.

      Anul acesta sărbătoarea hramului de toamnă al parohiei Iancu Vechi-Mătăsari se va desfășura după următorul program:

Joi, 19 septembrie 2019

17.00 – Slujba Vecerniei cu Litie

18.30 – Procesiune cu cinstitele moaşte ale Sfinţilor Mari Mucenici în jurul bisericii.

19:00 – Concert de muzică corală în curtea bisericii intitulat Bucuria credinţei susţinut de: - corul mixt CANTICUM, dirijor domnul Răzvan Rădos și corul bărbătesc CANTUS DOMINI, dirijor Arhidiacon Răzvan-Constantin Ştefan; - invitat special preot Laurențiu Ștefănescu (parohia Sfinții Trei Ierarhi – Ploiești).

Vineri, 20 septembrie 2019

8:00 – Slujba Utreniei

9:30 – Sfânta Liturghie și slujba Parastasului

VIAŢA SFINŢILOR MUCENICI  EUSTAŢIE, TEOPISTA, AGAPIE ŞI TEOPIST

      Sfântul Mare Mucenic Eustaţie a fost comandant în armata împăratului roman Traian (98-117), iar înainte de convertirea la creştinism se numea Plachida.

      La o vânătoare, generalul a văzut între coarnele unui cerb chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe Sfânta Cruce, iar o voce l-a întrebat: Plachida, de ce mă urmăreşti? Eu sunt Hristos. Mergi la unul dintre preoţii creştini care îţi va arăta calea pe care să o urmezi!                

       Plachida a mers la un preot din Roma şi a fost botezat împreună cu familia lui. El a primit atunci numele de Eustaţie (care înseamnă statornic în credinţă), soţia sa, Teopista (credincioasa lui Dumnezeu), iar cei doi fii, Agapie şi Teopist. Apoi, Eustaţie şi-a pierdut averea, iar în drum spre Egipt, soţia sa a fost luată în robie, iar cei doi fii s-au rătăcit. Eustaţie a trăit cincisprezece ani într-un sat egiptean, ca paznic al turmelor unui om bogat.

       În urma unei înfrângeri, împăratul Traian şi-a adus aminte de viteazul său comandant pe care l-a rechemat la Roma. La întoarcere, acesta şi-a reîntâlnit soţia şi pe cei doi fii, iar împăratul l-a repus în fruntea armatei imperiale. Când a aflat că Eustaţie şi membrii familiei sale sunt creştini, împăratul roman Hadrian (117-138) i-a obligat să jertfească idolilor, dar aceştia au refuzat. Atunci au fost condamnaţi la moarte. Părticele din cinstitele lor moaşte au fost aduse în biserica Iancu Vechi-Mătăsari în anul 1840 de un credincios evlavios, Mihai Zidaru, de la Baia, judeţul Suceava. Sărbătoriţi la 20 septembrie, Sfinţii Eustaţie, Teopista, Agapie şi Teopist sunt consideraţi ocrotitorii familiei.